Vizelet és ürülék típusok
A nyuszik vizelete és bélsara (ürüléke) sokféle lehet, ezért fontos, hogy felismerjük a problémákra utaló jeleket, mert azok egy-egy betegség tüneteire is utalhatnak.
Vizelet típusok:
Enyhén zavaros vizelet: Ez az egészséges vizelet. Ha a vizelet megszárad, akkor a kalcium kiválásának köszönhetően kisebb fehér lerakódások jelennek meg.
Zavaros, fehér, tejszerű vizelet: Ez a vizelet általában étrend problémára utal. Ha nem kap elegendő friss levélzöldet kedvencünk, vagy nem fogyaszt elegendő folyadékot, akkor fordulhat elő ilyen vizelet. Ennek megoldása érdekében ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségű friss levélzöld adására és megfelelő napi folyadékbevitelre, hogy elkerüljük a vese és hólyagbetegségeket.
Sárga vizelet: Magas friss étrendre utal. Ez a vizelet akkor tapasztalható, ha kedvencünk sok levélzöldet eszik és azok nedvességtartalma felszívódik, ezáltal hígítja a vizeletet. Azonban kalcium hiányra is utalhat, ha nem jelenik meg benne a fehér kalcium réteg. Ez esetben a háttérben állhat vese és cukorbetegség is. Ha nem a túlzott friss étrend okozza, akkor érdemes kivizsgáltatni állatorvosunknál.
Vizelet piros foltokkal, pöttyökkel: Ha a normális vizeletben piros csíkokat, cseppeket tapasztalunk, akkor az sajnos vér! Ebben az esetben mihamarabb konzultálni szükséges állatorvosunkkal, mert az húgyúti vagy méhbetegségre is utalhat.
Homokos, sűrű vizelet: Húgyúti kavicsokat, homokot a fokozott kalcium felszívódás és a kevés vízfogyasztás is okozhatja. Ebben az esetben próbáljunk több frisset beépíteni a nyuszi étrendjébe és próbáljuk növelni a folyadékbevitelt is.
Nyálkás, nyúlós vizelet: Ha a vizelet erőteljesen nyálkás állagú, akkor az méhbetegségre, illetve hólyaggyulladásra is utalhat. Egzotikus állatorvosi konzultáció szükséges vizsgálat és mintavétel céljából.
Narancssárga, vörös, barna vagy fekete színű vizelet: A nyuszik vizeletét sok minden elszínezheti. Például, ha kedvencünk pitypangot evett, akkor az a vizeletben is láthatóvá válhat enyhén narancsos vagy erőteljesebb formában. Ha a vizelet hosszú ideje az alomban van, akkor is történhet színváltozás. Elszíneződhet barnára, de akár feketére is az oxidáció miatt. Ha a nyuszi gyógyszeres kezelés alatt áll, az is okozhat színváltozást. Vöröses vizelet stresszes helyzetek következményeként, de ivarosodás általi jelölésként is előfordulhat. A jelölő vizelet erőteljesebb szagú lehet. Mivel a nyuszik nem ,,tüzelnek, nincsen havi vérzésük", így ilyen jellegű dologra nem utalhat.
Egy nyuszinak a napi normál folyadék bevitele függ a testsúlyától és a táplálék minőségétől is. A normál folyadékbevitel átlagosan 50-100 ml/testtömegkilogramm. Például: Egy két kilós nyuszinak a napi normál folyadékbevitele nagyjából 150-200 ml között van, ha ennél látványosan több vagy kevesebb hosszabb ideig, akkor annak a háttér okát meg kell keresni!
Ürülék típusok:
Széna bogyó: Ez az ürülék az egyhangú étrend eredménye lehet. Ha a nyuszink nem kap semennyi vagy csak kevés frisset, akkor a bogyók nagyok, nagyjából egyformák lesznek és látszanak benne az apró szénaszálak. Javasolt a friss élelem mennyiségének növelése. Heti 2-3x egy kis marék friss levélzöld adása. Például: tyúkhúr
Sötét, fekete bogyók: Gyógynövények nagyobb mennyiségű etetése esetén jelenhet meg. (Pl: kamilla vagy körömvirág stb.) Méretük kicsi, de nem apró. Általában esőcsepp alakúak. Ideális széklet.
Apró, sötét, ráncos bogyók: Csökkent táplálék bevitel eredménye is lehet, de utalhat daganatos vagy emésztőszervi betegségekre is. Az ürülék ezen típusa kemény és szögletes. Egzotikus orvossal érdemes konzultálni a problémáról, ha többször előfordul rövid idő alatt.
Láncos bogyó: Vedlési időszakban fordul elő jellemzően, mivel a nyuszik tisztálkodás közben nyalogatják a testüket, így nagy mennyiségű szőrt nyelnek. A szervezetük a szőrt nem képes lebontani, így az akár elzárhatja a beleket is. Fontos, hogy vedlésnél szőroldó pasztát és akár friss füvet is (hozzászoktatás után) adagoljunk ezen időszakban. A láncos bogyók megjelenése jelzi, hogy a szervezetben szőr van, így azonnal meg kell kezdeni a fenti készítmény adagolását és ha van rá lehetőség akkor friss fűvel való kiegészítését. A szőroldó az összetételének köszönhetően (pl: olajok) segít megakadályozni a szőr letapadását a belekben. Ha a nyuszi gubbaszt, nem eszik, nem ürít székletet és vedlik, akkor az egyik súlyos ok a szőrrel való telített bél lehet. Ebben az esetben egzotikus állatorvos felkeresése mindenképpen szükséges a szakszerű ellátás érdekében.
Sáros ürülék: Ismeretlen táplálék vagy helytelen táplálás is okozhatja. Ez az ürülék iszapos, lágy. Gyümölcsök, cukor és magas keményítőtartalmú élelmek adagolása okozhatja. A hasmenés előjele is lehet. Fontos az étrend változtatás és a megfigyelés.
Hasmenés: Ha a nyuszink feneke piszkos, barnás, akkor jó eséllyel hasmenés áll fent. A hasmenés oka lehet fogászati problémából eredő, parazita okozta, de kiválthatja helytelen étrend vagy akár ismeretlen, új táplálék is. Tisztítsuk meg a nyuszink végbélnyílását langyos meleg vízzel, majd töröljük szárazra. Konzultáljunk állatorvosunkkal, ha a hasmenés többször is előfordul. A kóros hasmenés kiszáradáshoz is vezethet.
hasmenés nyulaknál
hasmenés nyulaknál
Lágy széklet: Ez általában barna, sötét színű, ritkán zöldes. Állaga puha, lágy. Ez más néven a lágy bélsár. A nyuszik számára egyébként természetes ürülék. Az elsőre emészthetetlen tápanyagokat tartalmazza, melyet a nyuszik a végbélnyílásából azonnal visszaeszik. Újra emésztve már feltudják dolgozni. A lágy bélsár vitaminokban gazdag. Túl sok megjelenése esetén azonban már különböző problémákra is utalhat. Például: kokcidiumok, férgek jelenléte a szervezetben, takarmányváltás, bizonyos gyógyszeres kezelések vagy kiváltó ok lehet az elhízás is. Továbbá, ha nyuszink nem fogyasztja a lágy bélsarat az is egészségügyi problémákra utalhat. Orvos felkeresése ebben az esetben is javasolt.
Férges ürülék: Ha az ürülékben férgek jelenlétét tapasztaljuk, azonnal meg kell kezdeni a féregtelenítést. Ennek kezelésére a Ferdocat készítmény alkalmas, de a pontos adagolásról konzultáljunk állatorvosunkkal.
férges nyúl kaka
férges nyúl kaka
Nagyon világos barna vagy fehér bogyók: Fehér lerakódások a vizeletben található kalcium maradvány miatt lehetnek, ami aztán rászárad a bogyókra. Nem kell aggódni.
Nyálkahártyával borított ürülék: Bélleállás és bélelzáródás után megjelenő első ürülék.
Nyálkás széklet: Bélnyálka gyulladás, antibiotikumos kezelés vagy bélgyulladás is okozhatja, de paraziták is közrejátszhatnak. Az ürüléket egy vastagabb nyálkaréteg követi. Ha ilyen ürüléket tapasztalunk nyuszinknál, akkor javasolt felkeresni az állatorvosunkat.
Az ürülékben maradványok jelennek meg: Fogászati problémákra és helytelen táplálásra is utalhat. Fogászati problémák esetén a nyuszi nem képes teljes egészében felaprítani az ételt, ezáltal megjelenhet a székletben apró, darabos formában.
homokos vizelet nyúl
homokos vizelet nyúl