Szénák
Milyen a jó széna?
A jó széna nem poros/dohos/penészes, hanem kellemes illatú, nem tartalmaz lucernát és szép hosszú vastag szálas, nagyrészt zöld színű. A legjobb a réti széna. Bolti széna esetén végezzünk ,,por" tesztet. Fogjuk meg a kiválasztott zacskót és jól rázzuk meg, így lemegy a zacskó aljára a benne található por mennyiség nagy része. Sajnos így sem szűrhető ki mindig a megfelelő zacskó, de amennyire tudjuk javasolt megvizsgálni. Kerüljük az apróra vágott, nagyon poros szénát, mert tüsszöghet tőle a nyuszink és légúti problémákhoz vezethet, illetve az embereknél is allergiás reakciót válthat ki.
A széna nem összekeverendő a szalmával, ami sokkal sárgább, szárazabb és! A szalma etetésre nem alkalmas!
A nyuszik számára a fő táplálék a széna.
A megfelelő széna a napi táplálék 70-75%-át kell, hogy kitegye. Fogazatuk a nyúlalakúak rendjére jellemző, életük során folyamatosan növő. Állandó koptatáshoz a széna a legideálisabb. Elérhető időszakban, például nyáron a széna mellé kiegészítésképp adhatunk frissen szedett füvet is. Fűvel etetés előtt fontos a fokozatos hozzászoktatás. Először 3 hónapos koruk után kaphatnak füvet a törpenyuszik kis mennyiségben, és ha nem okoz gondot (hasmenés, haspuffadás), akkor lehet növelni a mennyiséget. A hozzászoktatás menete: (3 napig fonnyasztott, majd 2 napig és végül 1 napig.). Széna evés közben az ellen oldali őrlő fogak fokozatosan lekoptatják egymást, ezzel meggátolva a fogak túlnövését. Nem megfelelő táplálás esetén a fogak nem kopnak megfelelően, deformálódhatnak, ez akár élethosszig tartó állandó állatorvosi ellátást igényelhet.

Szárított növények
Nyuszinknak 3 hónapos kor után fokozatosan bevezetve, de kedveskedhetünk szárított növényekkel is a szénára szórva. Ez a módszer olyan nyusziknak különösen ajánlott, melyek nem hajlandóak enni semmilyen szénát, ez pedig fogproblémákhoz vezethet. Ebben az esetben, ha szórunk a szénára valamilyen szárított növényt, nagyobb rá az esély, hogy nyuszink turkálni, válogatni kezd benne, ami nagy lépés a szénaevés felé.
Minden adagolásnál nézzük meg, hogy a szénánk tartalmaz-e esetleg idegen tárgyat. (Pl.: madzagot, állati maradványt.)
- Szárított eperlevél
- Szárított pitypanglevél
- Szárított kapor - Kiemelten magas kalcium tartalma miatt túlzottan leterhelheti a veséket, így szárítva maximum heti 1x adjunk nyuszinknak szénára szórva egy kávéskanálnyi mennyiséget.
- Szárított kasviráglevél
- Szárított koriander
- Szárított körömvirág
- Szárított lándzsás útifű
- Szárított málnalevél
- Szárított petrezselyem - Kiemelten magas kalcium tartalma miatt túlzottan leterhelheti a veséket, így szárítva maximum heti 1x adjunk nyuszinknak szénára szórva egy kávéskanálnyi mennyiséget.
- Szárított zamatos turbolya
- Szárított citromfű
- Szárított fehér mályvavirág
- Szárított szederlevél
- Szárított borsmenta
- Szárított napraforgószirom
- Szárított vörös herelevél
- Szárított pásztortáska
- Szárított apróbojtorján
- Szárított árvacsalán
- Szárított nyírfalevél
- Szárított fűzfalevél
- Szárított galagonya
- Szárított kamilla
- Szárított cickafark
- Szárított mezei katángkóró
- Szárított máriatövis
Példák:
Magyar ajánlott márkák: Kádár Dani féle széna, Zsebi kedvence, Szénatom, Glirex
- Szárított mogyorólevél
- Szárított hibiszkusz