Kényszeretetés
Mikor kell mesterségesen etetni egy nyuszit?
A nyuszik bélrendszere teljesen máshogy működik, mint például a kutyák vagy macskáké. Ha egy nyuszi huzamosabb ideig nem eszik, akkor az a belek leállásához is vezethet, ami sok esetben végzetes. Így fontos gondoskodni a megfelelő tápanyag pótlásáról, amíg nem jutunk egzotikus állatorvoshoz vele. Azonban ha nyuszink hasa kemény, feszes, akkor ne etessünk rá, mert azzal sokat árthatunk is.
Elkészítése:
Szükségünk van egy fecskendőre (pl:1ml vagy 5ml, ezek végét le is vághatjuk, hogy a nagyobb darabok is jól átférjenek rajta) és szükségünk van még egy kényszeretetésre alkalmas tápra. Ilyen táp például az Oxbow Critical Care Anise vagy a Trovet Recovery Small Herbivores. Ezek a tápok porállagúak. Ha nincs kéznél ilyen táp, akkor a nyuszi saját tápja is megfelelő lehet porrá darálva és vízzel kikeverve megfelelő arányban. A kényszeretetésre alkalmas tápok adagolási mennyisége és keverési aránya a zacskók hátoldalán olvashatóak. Igazodjunk ahhoz, ha az orvos nem rendeli másképp.
Hogyan adagoljuk?
Nem minden nyuszi fogyasztja szívesen, ezért aztán előfordulhat, hogy nehezebb megetetni. Ilyenkor ha tudunk kérjünk segítséget valakitől, aki fogja a nyuszit, amíg mi megpróbáljuk a szájába beadni a pépet. Amennyiben erre nincsen lehetőségünk, akkor megpróbálhatjuk belecsavarni egy törölközőbe, ezzel stabilan megtartva. Érdemes oldalról, a metsző és az őrlőfogak közötti, fog nélküli területen óvatosan betolni a fecskendőt a nyuszi szájába és 1 ml-ként adagolni, továbbá figyelni, hogy szépen lenyeli-e a nyuszi. Ha nem, akkor lassítsunk, nehogy félrenyeljen és fulladást okozzon. A kényszeretetés nem helyettesíti hosszabb ideig a normális táplálkozást, úgyhogy ha nem látunk javulást legkésőbb 24 órán belül a nyuszinkon, akkor mindenképp egzotikus állatorvoshoz kell fordulni.