Utódfejlődés
Vemhesség:
A vemhességi idő kb. 30 nap. A nőstény nyúl fialás előtt pár nappal megépíti a fészkét. Ezt többnyire szénából építi és szőrrel béleli ki. Ilyenkor előfordulhat, hogy a saját hasáról és mellhasáról szőrt tépked a fészekhez. Fontos azonban, hogy ezen időszakban ne rendezzük át a ketrecében található tárgyakat, illetve magát a ketrecet/karámot se helyezzük át máshová, mert a környezetük alapján találják meg a megépített fészket.
- Fialás után a kisnyulak vagy más néven ,,nyúlfiókák" csupaszon és csukott szemekkel jönnek világra. Naponta 1-2x szopiznak csak. Egy-egy étkezés pár percig tart csupán.
Utódfejlődés:
- 2-3 naposan már szőrösödnek. Amíg csukva a szemük, addig a feromon alapján találják meg az anya nyúl emlőit.
-10-12 napos korukra a szemük, fülük is kinyílik.
Erről a témáról szóló leírás csak érintőleges, ha részletesebben érdekel, azt javasoljuk, hogy keress fel egy egzotikus állatorvost vagy egy hivatalos tenyésztőt.
- 3,5 hetes korukra az anyatej beltartalma lecsökken, ezért elkezdenek enni szénát is. Sok kisnyúl (fióka) már 1 héttel korábban is elkezd szénát enni.
- 4 hetes korukra már készen állnak az önálló életre. Az Üregi nyúl ekkor hagyja magára az utódokat. Egy tenyészetben, ha az anyanyúl jól viseli a kicsiket, akkor tovább tartják együtt őket, kb 6-7 hetes korukig. Mivel a tenyésztők célja nem a folytonos utódpótlás, így nincs okuk elsietni sem a leválasztást. Lógófülűek esetén a fülecskék 5-6 hetesen már lekonyulhatnak, de van hogy ez picit később következik be.
Súly:
Abszolút változó lehet és nagyban függ a szülők termetétől, súlyától, fajtájától. Ezért azt eldönteni, hogy a nyuszink aktuális testsúlya a korához képest megfelelő-e azt egy egzotikus állatorvos fogja tudni megállapítani vagy a tenyésztő, akitől vettük, hogy a nyuszi fejlődése rendben van-e.