Higiénia
Alom tisztítás:
- Megfelelő higiénia érdekében legalább 1-2 naponta cseréljük az almot a nyuszi wc-ben. Nagy melegben inkább naponta, mert tökéletes melegágya lehet a légylárváknak.
- A kerámia tálat 2-3 naponta forró vízzel javasolt tisztítani.
- Ecetes vízzel lehet a leghatékonyabban tisztítani a makacs lerakódásokat is. Forró vízzel öblítsük.
- Erős vegyszerek használatát kerüljük.
- Szivaccsal/kefével rásegíthetünk.
- Karámban, ha szőnyeget használunk, akkor azt mosógépben mosva vagy kertben sikálva tartsuk tisztán. Kerüljük az öblítő használatát, használjunk inkább ecetet.
-Ketrec alját amint szükségesnek látjuk tisztítsuk.
-Karám esetén a rendszeres porszívózás/söprés elengedhetetlen.
-Faházak tisztítása is ecetes vízzel lehetséges, majd hagyni kell megszáradni, azután visszatehető a kedvencünk helyére. Az ecet szag elillan szabad levegőn szárítva, így nem lesz kellemetlen szagú tisztítás után.
-Atkák, élősködők esetén cseréljük le a fa felszereléseket.
Nyuszi higiénia:
A nyuszikat fürdetni tilos! Tiszta állatok, napi szinten mosdatják magukat. Megfelelő higiénia és tartás esetén semmi szükség a fürdetésre. A nyuszik alj szőrzetéből nehezen szárad ki a víz, így egy fürdetés akár bőrgombásodáshoz is vezethet! Hajszárítót használni kifejezetten tilos, mert égési sérüléseket és hólyagokat képezhet a bőrük felületén.
Amennyiben nyuszink valamilyen okból kifolyólag mégsem tisztogatja magát a fenekénél és ivarszervénél, úgy ha szükséges nedves ronggyal meglehet mosni és utána minden esetben szárazra kell törölni. Alkoholos, illatosított nedves törlőkendővel, samponnal tisztítani tilos. Kizárólag illatmentes/alkoholmentes használható. Egészségügyi okok esetén (hasmenés, betegség) kizárólag egzotikus orvosi utasításra és csak az érintett területet szabad megmosni.