Összeszoktatás
Nyuszik esetében az összeszoktatás nem mindig zökkenőmentes. Éppen ezért ebben a részben ehhez próbálunk útmutatást adni különböző praktikákkal.
1. Lépés:
Ha a már meglévő nyuszinkhoz szeretnénk társat hozni, akkor fontos, hogy tartsunk legalább 1, de akár 2 hét karantén is. A karantén azt jelenti, hogy ebben az időszakban a nyuszik nem érintkeznek egymással, nincsenek egy légtérben. Ilyenkor teljesen el kell őket különíteni egymástól, még akkor is ha látszólag teljesen egészséges mindkettő. Erre azért van szükség, mert akárhonnan is hozzuk az új családtagot, sajnos nem tudni, hogy van-e benne bármi lappangó betegség. A karanténnal azt akadályozzuk meg, hogy az esetleges egészségügyi bajok hatással legyenek a már meglévő nyuszinkra. Ebben az 1-2 hétben azt kell figyelnünk, hogy rendesen eszik, iszik-e a nyuszi, nem gubbaszt, aktív és jól van. Egy hét elteltével, amit már otthonunkban töltött, érdemes elvinni egzotikus állatorvoshoz is, aki megvizsgálja, ellenőrzi új kedvencünk egészségi állapotát, hogy valóban minden rendben van-e vele. Amennyiben nem rendelkezik a nyuszi oltásokkal, úgy a vakcinázást is javasolt megkezdeni. Társnyuszinak érdemes már ivartalan és ellenkező ivarút hozni, hogy az összeszoktatás könnyebb és gyorsabb lehessen. Ha viszont mégis kölyök nyuszi mellett döntünk, akkor addig várnunk kell az összeszoktatással, amíg nem lesz ivartalanítva ő is.
Ivartalan ellentétes ivarú nyuszik összeszoktatása általában könnyebb. Könnyebben elfogadják egymást és békésebb kimenetelű az esetek többségében. A két nyuszit tegyük egy helyiségbe. Ketrecüket/karámjukat tegyük közel egymáshoz, de ne tudjanak érintkezni egymással. Ez azért fontos, hogy lássák, hallják egymást, érezzék a másik szagát, tudják, hogy van ott egy másik nyuszi. Ez menjen így 1-2 hétig legalább. Ez idő alatt meg is cserélhetjük őket a ketrecekben, etessük őket táppal egy időben, lássák, hogy a másik is ugyanúgy eszik. Az is nagyon jó módszer, ha az almos tálcájukat megcseréljük és így érzik a másik nyuszi szagát. Mivel a nyuszik területvédő állatok (különösen a nőstények), így nagyon fontos, hogy ne próbálkozzunk a saját megszokott helyükön az összeengedéssel, mert annak majdnem biztosan harc a vége. Mindig semleges területen (számukra ismeretlen szobában, a ház egy olyan pontján, ahova ritkán vagy egyáltalán nem járnak) próbálkozzunk az összeengedéssel. Első körben legyen mondjuk 30 perc. Amennyiben lehet kérjünk meg valakit, hogy segítsen nekünk, legyen jelen az összeengedésnél. Az összeengedéshez nem árt, ha jól felöltözünk, vastag kesztyűt húzunk és készenlétben állunk, arra az esetre, ha a nyuszijaink ismerkedése kemény harcba torkolna. A hosszú ujjú póló és kesztyű azért fontos, mert közbelépés esetén megkarmolhatnak, haraphatnak minket. Normális dominanciai harc előfordulhat közöttük (minimális összezörrenés). Az utóbbi esetében nem kell beleavatkoznunk. A dominancia harc annyit jelent, hogy eldöntik egymás között, hogy ki lesz a vezér. Ilyenkor az erősebb jellemű nyuszi akár rá is mászhat a másikra kergetőzés esetén, ezzel jelezve, hogy ő a főnök. A nyílt összeengedésnél jó praktika az is, ha egy nagyobb dobozba, ketrec aljába szórunk fapelletet és tele pakoljuk szénával. Így két irányból tudnak nekiállni enni és ez is pozitívan hathat rájuk, mivel látják egymást és azt is, hogy mindketten falatoznak. Ha ez a folyamat sikeres és nem bántják egymást, akkor az összeengedés ismételhető másnap is és az együtt töltött időt fokozatosan növelhetjük. Fontos figyelni a jelekre, nyuszik apró mozdulataira. Koncentrálnunk kell annak érdekében, hogy az összeszoktatás ne visszafelé haladjon, hanem előre. A nyuszik egymás közötti bizalom kiépítése időigényes. Amikor már 8-10 órát is képesek békében lenni, akkor előkészíthetjük közös lakhelyüket. Több nyuszi összeoktatása is lehetséges, de az több időt, türelmet és odafigyelést igényel.
2. Lépés:
+ Bónusz tanácsok:
- Kenjünk szőroldó pasztát mindkét nyuszi fejére. Így jó eséllyel lenyalogatják egymásról különösebb probléma nélkül.
Támadásra utaló jelek: Fülek hátra csapása, farok megemelése.
Felszerelések: Kesztyű, zárt ruha, spriccelős flakon (A támadás kevés vízzel is megakadályozható), törölköző (Extrém agresszív viselkedés esetén a nyuszira dobva megakadályozható a támadás.)