Étrend
Mit kell tudni a táplálkozásukról?
Táp
Nyuszink teljes értékű étrendjéhez szükségünk van egy jó minőségű, összetételű, legalább 20% (vagy több!) rosttartalommal rendelkező tápra, ami a táplálékuk napi 20-25%-át teheti ki. Ezt a nyuszink korának megfelelően tudjuk kiválasztani. A ,,jó táp" nagyjából egyforma kinézetű, hosszúságú rostrudakból áll, melyből nem tud válogatni, mert egységes összetételű. Kerülendő a kukoricás, magvas, színezett tápok adagolása, mert ezek nem táplálják megfelelően a bélflórát és ezáltal fel is boríthatják azt. A megfelelő táp nem összekeverendő a hízó nyulak számára árusított fajtával! A hízó nyulak számára forgalomban lévő tápok ugyan olcsóbbak lehetnek, de összetételében nem alkalmasak kedvencként tartott törpenyuszik számára. A napi táp adag függ a nyuszi méretétől, de átlagosan napi 2x 1-1,5 evőkanál vagy egy ,,női szűk maroknyi". Túlsúlyos nyusziknál a táp mennyisége csökkentendő, de erről kérjük ki állatorvos véleményét is.
Tilos:
Édességek (pl: csoki, keksz), sós dolgok (pl: ropi, chips), húsfélék, felvágottak, tésztafélék, tejtermékek (sajt, tejföl), olajos magvak, kenyérfélék stb. Egészségtelen és emészthetetlen számukra.
A gyümölcsök és zöldségek adagolása teljes mértékben kerülendő, nem ideális a törpenyuszik számára! A gyümölcsök többségének magas a cukor és szénhidrát tartalma, ezáltal az emésztésüket/bélflórájukat akár véglegesen felboríthatja! Nagy mennyiségben elhízáshoz és cukorbetegséghez is vezethet! A zöldségek között pedig vannak olyanok, melyek puffadáshoz vezethetnek (pl: káposzta, karalábé, karfiol stb.) és vannak olyanok is melyek nagyon alacsony tápértékkel rendelkeznek (pl: saláta, uborka), ezért nem nyújtanak a nyuszink számára érdemi tápanyagforrást. A bolti áruk nagy része permetszerrel kezelt, így még mérgező is lehet számukra megmosás esetén is, mert egyes zöldségek levelei fel is szívják azt (pl: saláta). Ez a mennyiségű permetszer ugyan ránk emberekre nem veszélyes, de egy törpenyuszi számára nagy mennyiségben mérgező lehet.
A nyulak a természetben a földről eszegetnek. Füvet, különböző növényeket (tyúkhúrt, pitypangot stb.) Ezért aztán törpenyuszink számára is fontos, hogy kínáljuk friss levélzöldeket, legalább heti 2-3 alkalommal egy kisebb marékkal. Téli időszakban ezt pótolhatjuk szárított formában is. Törpenyuszik esetében a frissekhez való fokozatos hozzászoktatást 3 hónapos koruk után szabad csak elkezdeni. Először keveset és megfigyelni, hogy okoz-e bármi problémát. Pl: hasmenést vagy puffadást. Amennyiben minden rendben, úgy fokozatosan lehet növelni a mennyiséget. Bármilyen adható zöldhöz is szoktatjuk kedvencünket, fontos, hogy egyszerre csak egy dolgot kóstoljon és hogy a szoktatás fokozatos legyen, később pedig mértékkel adjuk.
Fűszernövények adagolása csak mértékkel javasolt. Kizárólag nasiként kínáljuk a nyuszinknak, mert a túlzott és nagy mennyiségű adagolás a széna fogyasztás kárára is mehet és egyes fűszernövények kalcium tartalma (pl: kapor, petrezselyem) frissen és szárítva is igen magas, ezért nagy mennyiségben és sűrűn fogyasztva húgyúti problémákhoz is vezethet. Hetente egyszer egy fajta fűszernövény kis mennyiségben hozzászoktatás után bőven elég számukra.
Adható friss növények hozzászoktatással szárítva és frissen is: gyermekláncfű, tyúkhúr, fű, lóhere, pásztortáska, lándzsás útifű, fehér here, vörös here, erdei mályva, napraforgó virág, nagy útifű, kamilla, körömvirág, cickafark.
Fontos, hogy a nyuszink nem ismeri fel a számára ártalmas, mérgező növényeket, ezért a mi feladatunk gondoskodni arról, hogy amit kínálunk neki az ne legyen káros.
Kis mennyiségben adható fűszernövények frissen/szárítva hozzászoktatással: bazsalikom, borsmenta, oregánó, kapor, koriander, tárkony, rozmaring, petrezselyem, zsálya.
A nyuszik növényevő/fűevő állatok, ezért kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak/fogyaszthatnak. A kutyákkal, macskákkal ellentétben a nyuszikat nem elég napi 1-2x etetni, hanem folyamatos táplálkozás/széna evés szükséges az egészségi állapotuk megőrzéséhez és az emésztésük megfelelő működéséhez. Fő táplálékuk a jó minőségű széna (napi táplálék 70-75%-ka), nyári időszakban pedig ez kiegészíthető friss fűvel is. Fontos tudni, hogy a lucerna nem ideális táplálék számukra, mert elhízáshoz és húgyúti betegségekhez is vezethet. A széna mellé kiegészítésképp egy megfelelő összetételű, legalább 20% rosttartalmú tápot kínáljunk.