Honnan vásároljunk nyuszit?
Mi a célja egy tenyésztőnek?
- Egy tenyésztőnek a célja a fajta nemesítése, az adott fajtáért való tenni akarás.
Ki számít tenyésztőnek?
- Az igazi tenyésztők fontosnak érzik, hogy egy fajtával foglalkozó egyesületnek a tagjai legyenek, egyrészt a folyamatos tanulás, a hivatalos megmérettetés érdekében, másrészt az egyesületi tagság bizonyos a fajta előnyeit szem előtt tartó szabályok elfogadásával és betartásával is járnak. A tenyésztők általában kiállításokra járnak, ahol összemérhetik tudásukat és objektív képet kaphatnak arról, hogy jó irányba haladnak-e a tenyészcéllal.
Mit csinál egy tenyésztő?
- Egy tenyésztő 1 maximum 2 különböző fajtával foglalkozik egyszerre. Még így is nagyon nehéz, hogy olyan, elegendő egyedszámú tenyészállományuk legyen, mellyel megfelelő tenyésztési programmal lehet haladni a kívánt cél felé. Csak ismert eredetű, származási lapos, gondosan megválogatott nyuszikkal tenyésztenek. Egy tenyésztőnek nagyon fontos, hogy jól ismerje a fajtát, mellyel foglalkozik, ismerni kell a fajta sztenderdet, az elvárásokat és a hibákat is. A tenyésztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy a következő generáció egészségesebb, jobb és szebb legyen. Ehhez állandóan tanulnak, fejlődnek, továbbá tudatos szelekcióval, vérvonal frissítéssel fejlesztik a tenyészállományukat. Tanulni lehet az interneten keresztül, nyulas szemináriumokon, illetve egyes tenyésztők fontosnak tartják, hogy egymástól is, ezzel segítve szélesebb körben a szebb, jobb, egészségesebb fajta fejlesztését.
Mire figyel egy tenyésztő?
- Egy tenyésztő tudja hogy kell szelektálni és az esetlegesen nem teljesen egészséges vagy hibás küllemű nyulat kiveszi a tenyésztésből. Ha időközben kiderül, hogy igazoltan örökíthet bármilyen betegséget, akkor nem tartja tenyésztésben tovább. Egy tenyésztőnek nem a kis nyuszik ,,gyártása" a cél, hanem minden egyes párosítást előre megtervezve, több szempont szerint átgondolva színek, formák és méretek figyelembevételével teszi, mindezt az egészségesebb, jobb és szebb utódok megszületésének reményében. Egy tenyésztő nagyon fontosnak tartja, hogy a tenyészállatoknak a legjobb életkörülményeket biztosítsa (megfelelő élettér, biztonsági és higiénés tartási körülmények, minőségi táp, állatorvosi ellátás). 
Mitől hivatalos egy tenyészet?
- A tenyésztőknek elengedhetetlen, hogy a hivatalos előírásokat betartsák. pl: Számlaadás, FELIR szám, hivatalos származási lap kiadás. Hivatalos papírok, számlaadás, előre gondosan megtervezett párosítások nélkül az illető egy szaporító, tevékenysége rettentő káros az állatfajra nézve. Sajnos a FELIR szám nem nyújt 100%-os védelmet a szaporítókkal szemben, mert bárki megszerezheti azt, kiválthatja mindenféle szabályoknak megfelelés nélkül is. Így hiába rendelkezik egy tenyésztő FELIR számmal, attól még lehet szaporító. Amennyiben lehetőséged van rá érdeklődj, hogy a választott tenyészet tagja-e bármilyen szövetségnek (Magyar Galamb és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége, Magyar Nyúltenyésztők Országos Szövetsége), mert ezzel jobban szűrhető, hogy ki tenyésztő és ki szaporító, de még ez sem nyújt biztos védelmet.
Hogyan zajlik a vásárlás?
- Egy tenyésztő kizárólag 6-8 hetes kort betöltött egészséges kis nyuszikat ad gazdihoz. Nincsenek állandóan elvihető nyuszik, általában várólista van. Előjegyzés szükséges lehet, ezt az érintett tenyésztővel kell egyeztetni. Átadáskor a tenyésztő elmond mindent, amit ő helyesnek vél a tartásról, táplálásról. Sok tenyésztő a gazdi szeme láttára csepegtet élősködők elleni szert is a nyuszik tarkójára átadás előtt. Vásárlás után nem zárnak el minden kommunikációs vonalat, sőt szívesen tartják a kapcsolatot, ezzel segítve a gazdikat és magukat is a nyuszikkal való visszajelzések érdekében. Tenyésztőként felelősséget vállalnak a tőlük elkerült nyuszikért is egy ideig. Javarészt 1 hetes ,,garanciát" adnak. Ha a nyuszi ez idő alatt megbetegszik vagy esetleg elpusztul, akkor érdemes jelezni a tenyésztő felé és boncolást kérni egzotikus állatorvostól a bizonyíthatóság érdekében. Amennyiben nem bizonyítható egyértelműen vagy egyáltalán nem, az hogy tenyésztői hiba okozhatta-e a kisállat halálát, úgy a garancia nem érvényesíthető. Saját hibából okozott (nem megfelelő táplálás, tartás, gondozásért) nem a tenyésztő felel. Bizonyos esetekben, ha például a gazdi olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja tovább vállalni a nyuszi tartását, akkor a tenyésztők többsége (szabad hely függvényében) visszaveszik és új gazdit keresnek neki.
Nyuszit lehetőségünk van vásárolni és örökbe fogadni is. Ez a kis összefoglaló segít megismerni és megérteni a megbízható tenyésztők valódi munkásságát és működését.

Leírásért köszönet a Flower Power tenyészetnek.