Kereskedés, Piac
A legtöbb kereskedésben az eladók sajnos nem értenek a nyuszikhoz és igényeikhez, mert ahhoz, hogy valaki ilyen helyen dolgozzon nem mindenhol feltétel a szaktudás. Persze kivételek előfordulnak, sőt vannak jobb helyek, ahol az eladók önszorgalomból képzik magukat, de ez a ritkábbik eset. A vásárlókat ennek a tudásnak a hiányában gyakran félretájékoztatják és ezzel nem csak a gazdinak, de a megvásárolt nyuszinak is árthatnak. A kereskedésben kapható nyuszik nagy része szaporítóktól származó, ezért genetikai hátterük is ismeretlen. A szaporítás következményeként előfordulhat harapási hiba a nyusziknál, amely gátolja a fogak megfelelő kopását, de előfordulhatnak más örökletes betegségek is, melyek akár az életüket is megrövidíthetik. Azt fontos leszögezni, hogy egy tisztességes tenyésztő nem ad el kereskedések számára kis nyuszit, mert azt a mennyiséget, amit egy kereskedés igényel lehetetlen lenne kiszolgálni. Ahhoz folyamatos pároztatásra és fialásra lenne szükség, ami a saját elveikkel menne szembe. A becsületes tenyésztők számára fontos a kapcsolattartás a gazdikkal és a nyuszik jóléte is. A szaporítóktól vásárolt nyuszik többsége viszont nem fajtatiszta, hanem keverék, így aztán előfordulhat, hogy az üzletben törpenyusziként árusított állat később 3, de akár 4 kilogrammos is lesz. Az üzletbe kerülve pedig többnyire az a jellemző, hogy nem választják szét a nyuszikat ivar (nemek) szerint sem, hanem az azonos és különböző ivarúakat is egy helyen tartják. Vannak helyzetek, mikor egy-egy nyuszi nem talál gazdira hamar, így még 3-5 hónaposan is ott ül a kirakatban. Ebben a korban már ivarérettek lehetnek és bármelyik pillanatban vemhesülhet a nőstény. További negatívum, hogy sok helyen előfordul olyan is, hogy nyuszikat, tengerimalacokkal, hörcsögökkel tartanak együtt, ami azért probléma, mert egyrészt nagyon balesetveszélyes, másrészt lehetővé teszi bizonyos fertőzések átadását is a másik fajra.
Fontos, hogy ezt a fajta kizsákmányolást lehetőleg ne támogassuk, hiszen ha nincs rá érdeklődő, akkor a kínálat is megszűnik előbb-utóbb.
Piacok:
A piacokon kapható nyuszikat hasonló problémák jellemzik halmozottan, mint az állatkereskedésben.
Válassz inkább tenyésztőt vagy fogadj örökbe kis nyuszit. :)
Hol tudom bejelenteni, ha nem megfelelő körülményeket tapasztalok egy kereskedésben?
Mi számít nem megfelelő körülménynek, állapotnak?
Ha beteg vagy sérült állatot látsz a kereskedésben, esetleg rossz tartási körülményeket, túlzsúfolt ketreceket, nem megfelelő higiénés állapotot tapasztalsz, akkor azt érdemes jelezni egy ott dolgozónak, illetve fotóval dokumentálni, panaszkönyvbe venni és a helyi jegyzőnél is jelenteni.
Erre az email címre lehet bejelentést küldeni pontos dátum és helyszín megjelölésével, fotó csatolásával és a probléma teljes körű leírásával. A jogszabályra is hivatkozhatunk a szövegben, ha úgy gondoljuk, hogy az adott kereskedés nem tett eleget valamely pontjának.
Ha valaki nyuszit szeretne, akkor első körben általában a kisállat kereskedés jut eszébe, mint forrás lehetőség, viszont sajnos a kereskedésből való vásárlásnak is meglehetnek a hátrányai.