Örökbefogadás
Nagyon kevés ember gondol örökbefogadásra, ha kisállatról van szó. A köztudatban leginkább a macskák-kutyák örökbefogadása terjedt el, viszont számtalan kisállat mentő alapítvány létezik már az országunkban.
Kizárólag nyulakkal foglalkozó alapítvány egyedül a Nyúlmentés. 
Kik ők?
Kis csapatuk mindennap azon fáradozik, hogy segítsen bajba jutott, sorsára hagyott, megunt nyuszikon. Egy nap rengeteg megkeresés éri őket az ország több pontjáról. Ahol tudnak segítenek, viszont kis létszámmal működnek. Önkénteseik saját munkájuk, családjuk mellett foglalkoznak a mentett állatokkal.
Hogyan működnek?
Az alapítvány tagjai és önkéntes befogadói vállalnak ideiglenes gondozást. Mivel kevés önkéntes befogadó van, így vannak helyzetek, amikor hiába szeretnének, nem tudnak segíteni, mivel nincs elég helyük, emberük, akik fogadni tudnának még egy nyuszit. Ilyenkor általában az online felületükön posztot írnak az adott nyusziról és próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy valamilyen formában segíteni tudjanak.
Mit jelent ideiglenes befogadónak lenni?
Az ideiglenes befogadók vállalják a nyuszik elhelyezését (saját lakásukban) addig, míg azok szerető, végleges otthonra nem találnak. Ápolják, gondozzák, rehabilitálják, illetve orvoshoz viszik őket. Sajnos amíg végleges gazdit találnak, több hét és hónap is eltelhet, mivel az emberek körében nem túl népszerű az örökbefogadás.
Hogyan zajlik az örökbefogadás?
Facebook oldalukon mindig látható az éppen gazdira váró nyuszik listája, fotói. Így e-mailben felkeresve őket lehet érdeklődni nyusziról, örökbefogadásról. Ők tájékoztatnak a feltételekről és mindenről, amit ilyenkor tudni kell.
Mit jelent örökbe fogadni?
Örökbefogadással jobbá tehetjük egy szomorú múlttal rendelkező nyuszi életét. Tiszta lapot, boldog életet biztosíthatunk számára, ráadásul felszabadítunk egy helyet az ideiglenes befogadóknál egy újabb mentésre váró nyuszinak, így egyből két életen segíthetünk. 
Kiket mentenek?
Rengeteg ember vásárol felelőtlenül nyuszit házi kedvencnek és később jön rá, hogy mégsem neki való, nincs elég ideje rá vagy éppen ajándékba vette valakinek, aki nem akarja gondozni. Ugyanakkor gyakran előforduló probléma az is, hogy valaki rosszul vagy rossz körülmények között tartja a nyusziját és le akar mondani róla. Ezeken a nyuszikon igyekeznek segíteni az alapítvány tagjai, önkéntesei. Vannak esetek amikor csak gazdikereső posztot tudnak írni, ezzel segítve a nyusziknak, hogy új gazdira találjanak.
Lehetek én is ideiglenes befogadó?
A válasz: igen! Ebben az esetben fel kell venni a kapcsolatot az alapítvánnyal. Ők tudnak pontos leírást adni az ideiglenes befogadás szabályairól, lehetőségeiről, feltételeiről. Mindig örülnek a megbízható, gondos jelentkezőknek, mert minél több ideiglenes gazdi áll rendelkezésre, annál több nyuszin tudnak segíteni.
Légy ideiglenes befogadó te is! :)
Egy ideiglenes befogadó gondolatai a mentésről:

,,Őszintén egyébként az egyik legjobb érzés a világon. Látni hogy a kitartó törődés és határtalan szeretet mennyire megváltoztatja pozitív értelemben a nyuszikat. Ugyanakkor valahol nagyon rémisztő is ez a felelősség hiszen minden rajtad múlik. Ugye nálam a tartósan beteg nyuszik vannak és ők még több törődést igényelnek.. szóval hullámvasút a sok aggódással, felelősséggel, stresszel, de azt gondolom kifizetődik mindez amikor felépült az állat testileg/lelkileg és látod hogy boldog

Amikor úgy fekszel le hogy igen, életeket mentesz, és teszel jobbá az felbecsülhetetlen"

Wefenn- Vadan Szabadon Természetesen.
Kik ők?
Vad és egzotikus állatok mentésével, rehabilitálásával foglalkoznak.
Hogyan működnek?
Az alapítványt jelenleg két tag üzemelteti. Ők gondozzák és gyógyítják a hozzájuk került állatokat.
Hogyan zajlik egy örökbefogadás?
Az alapítvány komolyan veszi az állatok jólétét, így elsősorban email formájában szoktak kérni egy bemutatkozó levelet és egy ,,hogyan élnénk" című leírást a jelentkezőktől. Amennyiben nincs megfelelő jelentkező az adott állatra, úgy ők tovább gondozzák. Nem céljuk megszabadulni tőlük, fontos nekik, hogy jó helyre kerüljenek.
Mit jelent örökbe fogadni?
Az örökbefogadás csakúgy mint a nyúlmentésnél, itt is ugyanolyan nemes dolog. Örökbefogadással nem egy, hanem két életen segítesz, hiszen akit befogadsz, annak a helyére újabb mentett, segítségre váró állat érkezhet.
Kiket mentenek?
Vad és egzotikus állatokat. Pl.: nyulakat, tengerimalacokat, hüllőket, papagájokat.