Jutalomfalatok, Fogkoptatók, Faágak
A legjobb fogkoptató a jó minőségű, hosszú, vastag szálas széna. Mivel a nyuszik a napjuk nagy részét evéssel, rágással töltik, így a fogak koptatása biztosított. Ha egy nyuszi nem eszi a szénát, az fogászati problémákhoz vezethet hosszútávon.
Széna
Faágak
Fogkoptatásra bizonyos faágak is megfelelőek lehetnek. Fontos, hogy ezeket az ágakat ne forgalmas útról, útszélről vágjuk, szedjük, mert azok szennyezettek lehetnek állati ürülékkel, autóból származó káros vegyi anyagokkal stb. Bárhonnan is szerzünk be faágakat, bizonyosodjunk meg róla, hogy azt nem permetezték!
Adható ágak:
-Mogyorófa ág

- Almafa ág
- Eperfa ág
red round fruits on green leaves
red round fruits on green leaves
- Fűzfa ág

green tree under white sky during daytimegreen tree under white sky during daytime
- Málna bokor
selective focus strawberry fruit
selective focus strawberry fruit
- Nyárfa ág

-Áfonyabokor ág
blue round fruits on tree
blue round fruits on tree
Mérgező faágak:
- Akácfa
- Barackfa
- Mandulafa
- Citromfa
- Szilvafa
- Cédrusfa
Bolti fogkoptatók
Állatkereskedésekben, nagyobb áruházakban kaphatók különféle fogkoptató névvel illetett termékek, melyek leírásuk alapján nyusziknak és más kisállatoknak ideálisak fogkoptatásra. Ezekről a fogkoptatókról fontos tudni, hogy rengeteg kalcium található bennük, vannak cukrosak és gipszből készültek is. Aromákat, ízfokozókat, akár mézet is tartalmazhatnak. Morzsolódó állaguk miatt pedig egyáltalán nem járulnak hozzá a fogak koptatásához. Nyuszik és más kisállatok számára egyáltalán nem javasolt adni, mert vesebetegségekhez, fogproblémákhoz és cukorbetegséghez is vezethetnek. Ugyanez a helyzet a nyalósó félékkel is, a túlzott sóbevitel veseproblémához, kalciumlerakódáshoz és húgykövekhez vezethet. A magvas rudakat általában mézzel tapasztják össze, ami az állat emésztését megzavarhatja és a teljes bélflórát felboríthatja. A tévhittel ellentétben a száraz kenyér sem alkalmas fogkoptatásra, ráadásul a nagy mennyiségű szénhidrát nem tesz jót a bélflórának.
A boltok polcain elérhetőek különböző joghurtos, töltelékes falatok is, de ezek adagolását szintén kerüljük. Egy törpenyuszinak nincsen szüksége ilyen nasikra, mert emésztési problémákhoz vezethetnek és a fő táplálék (széna) evésének a rovására is mehetnek.
Dropsok, töltött jutalomfalatok, kukoricák
Illetve minden szobanövény! Tartsuk nyuszinkat távol szobanövényeinktől. Mérgező szobanövény pl: Leander, Hortenzia vagy a Könnyezőpálma.
Mérgezés esetén felléphet hasmenés, májelégtelenség és akár szívelégtelenség is.
Amennyiben nyuszink vélhetően fogyasztott az otthoni szobanövényeink valamelyikéből és nem vagyunk biztosak abban, hogy mérgező-e, akkor keressük fel a legközelebbi állatorvosi rendelőt személyesen vagy akár telefonon, hogy tanácsot kapjunk. Éjjel vagy hétvégén egzotikus állatorvosi ügyeletet találni nem könnyű, ebben az esetben széntablettát adhatunk a nyuszinknak (1 tabletta/súlytól függetlenül vízben feloldva és fecskendővel óvatosan megitatva) az esetleges mérgező anyagok megkötésére, hogy az ne kerüljön a vérkeringésbe, hanem a szénnel együtt a bélrendszerből távozzon. A tabletta beadását követően a bogyók állagát, mennyiségét fokozottan figyelni szükséges, mert a tabletta szorulást okozhat. A praktika nem helyettesíti látványos tünetek esetén a szakszerű orvosi ellátást (pl: hasmenés, levertség, bogyók hiánya).