Mire lesz szüksége a nyuszinknak?
Ha eldöntöttük milyen módon fogjuk tartani a nyuszinkat, akkor a következő lépés a megfelelő felszerelések beszerzése:
1. Egy macska almos tálca vagy nagyobb ketrec műanyag alja
- Ez lesz a wc és rét egyben. Itt fog tudni enni és a szükségleteit elvégezni a nyuszi. A rácsos sarok wc ugyan fiatal nyusziknak ideális méretben, de hamar kinövik és utána a vizelet, bélsár nem a wc-be, hanem mellé kerül legtöbbször. Tehát inkább vegyünk egy nagyobb macskaalmos tálcát és használjuk azt wc-ként.
2. Itató vagy kerámia tál
- Ketrecre rögzíthető itatókból sokfajta kapható, viszont az a tapasztalatunk, hogy ezek jelentősen csökkentik a nyuszik napi folyadékbevitelét, mert nincs annyira nem előtt, mint például egy kerámia tálban a ketrec vagy karám aljában. További probléma, hogy ezek eléréséhez nyújtózkodniuk is kell, ami szintén nem természetes számukra. Az itatók többsége golyós, emiatt a víz csöpöghet belőlük a ketrecbe, földre. Ha tehetjük inkább kerámia tálat válasszunk, mert azt könnyebb elérniük, természetesebb számukra és a nyílt víztükör vizuálisan is segíti a megfelelő folyadékbevitelt.
3. Lehet kapni különböző szénatartókat, melyeket ketrecre, karámra kell rögzíteni. Ezek használata helyett, jobb megoldás az, ha a fent említett almos tálcára teszünk sok szénát, így a nyuszi a taktilis (tapintás) ingerét kihasználva tud kényelmesen, természetesen táplálékot magához venni. Azokat a szénatartókat melyek eléréséhez a nyuszinak nyújtózkodnia kell, sajnos azért nem javasoljuk, mert az állandó nyújtózkodással kiölhetjük a tapintásos ingert a nyuszinkból és nem is kényelmes számukra. További érvek ellene, hogy találkoztunk már olyan esetekkel, amikor a nyuszi vagy például tengerimalac lába, feje beszorult ilyen tartókba.
4. Faház
Nyuszinknak szüksége lesz egy faházra, bújóra ami, kizárólag az övé és ahova bármikor el tud vonulni, ha nyugalomra vágyik. Úgy mint az embereknek nekik is szükségük van egy helyre, ahol nem piszkálja őket senki, ahol nyugodtan pihenhetnek. 
5. Szőnyeg, takaró
Nyuszink ketrecének az aljába nem kell sem alom, sem szőnyeg/takaró. Amelyik nyuszinak hosszabb a talpán a szőr, annak elég puha lesz a felület nélküle is. Rövidebb talpszőrrel rendelkező nyuszik esetében a ketrec aljába egy vékonyabb takarót vagy kenderszőnyeget tehetünk. :) Figyeljük, hogy nyuszink ne tépje, egye meg. A ketrec/karám aljába nem szabad almot tenni, mert akkor a nyuszink soha nem lesz szobatiszta, hiszen az egész helyét wc-nek fogja tekinteni. Ez nem higiénikus. További probléma a teljes almozással a talpfekély kialakulásának magasabb kockázata. Karám alá szőnyeget tehetünk.
rácsos nyúl wc
rácsos nyúl wc
nyúl itatók
nyúl itatók
6. Szállító box
Nyuszink szállítására alkalmas eszköz az úgynevezett hordozó, szállító box. Ezekből több fajta méret, szín van. A nyuszinknak akkora kell, amiben kényelmesen el tud feküdni, mégse legyen túl nagy vagy túl kicsi. Legyen jól szellőző és stabilan zárható. Praktikus, ha könnyen és több darabra szedhető, mert akkor a nyuszi oldalról is kiemelhető a hordozóból, ami nem stresszeli annyira, mintha felülről vennénk ki. A hordozó aljába egy pokrócot vagy törölközőt érdemes tenni, mert a műanyag felületen csúszkálhat a lábuk. Autóban szállításhoz a legmegfelelőbb eszköz, mert a legtöbb hordozó biztonsági övvel is rögzíthető az üléshez. Szállítás esetén is biztosítsunk vizet és szénát nyuszinknak. Hideg idő esetén pedig ha van rá mód, akkor közlekedjünk inkább autóval. Tömegközlekedés esetén tegyünk be törölközőbe csavart meleg vizes palackot a hordozóba és terítsünk pokrócot az egész hordozóra a huzat elleni védelem miatt.
9. - Kertben tartás esetén szükséges egy jól zárható ketrec vagy épített hely a szökés ellen, itató és szénatartó állandó elérhetőséggel. Napközben pedig biztonságos kifutó, elkerített terület. Fontos, hogy fentről is fedve legyen a nyuszi a ragadozó állatoktól. Legyen árnyékos, széltől, csapadéktól, huzattól védett. Legyen stabil alja, hogy ne tudja kiásni magát.
7. Karomvágó
-Szükségünk van még egy karomvágó eszközre, amelynek segítségével nyuszink karmait rendben tarthatjuk.
kenderszőnyeg nyusziknak
kenderszőnyeg nyusziknak
8. Homokozó
- A nyuszik szeretnek ásni, kaparni, ezért javasolt kialakítani nekik egy kisebb homokozót is. Ehhez egy magasabb peremű műanyag dobozra van szükségünk, vagy egy használaton kívüli ketrec aljra. Ebbe pedig gyerekek számára kapható játszóhomokot tölthetünk.