Különbségek
Bak:
Nőstény:
Viselkedésük: A bak nyuszikra a barátságos viselkedés a jellemzőbb, ám ez is személyiség függő. Egyénileg változhat minden nyuszi viselkedése nemtől függetlenül. Ivarosan a területek jelölése igen jellemző. A bútorokat, padlót és még akár a falakat is lespriccelhetik vizelettel, aminek szaga erőteljesebb, szúrósabb lehet. Szeretnek a gazdik lábánál körözni és gyakran a hormonok miatt egyes tárgyakkal megpróbálhatnak aktust is létesíteni. Az ivartalanítás és hormonürülési időszak után a viselkedésük többnyire barátságos, bújós marad. Termetük általában nagyobb, mint nőstény társaiké.
Viselkedésük: A nőstény nyuszik ivarérés után nyugtalanabbak, harapósabbak, területvédő ösztönük pedig erősebb lehet. Ivartalanítás után nagyobb az esélye annak, hogy kezesebbek, bújósabbak lesznek, de erre sincsen 100%-os garancia. Vizelettel való jelölés rájuk nem annyira jellemző. Méretük általában fajtától függetlenül, de kisebb mint bak társaiké. Ivaros állapotban álvemhességen is áteshetnek, akár többször is, ami egészségügyi szempontból igen veszélyes. Egyes nőstény nyuszik elkezdhetik az almos tálcából a pelletet is rendszeresen kikaparni, többnyire ez is lehet az ivarosodás egyik jele.
Nemek megkülönböztetése:
Bak nyuszi: A bak nyuszik ivarszerve többnyire pontszerű nyílra hasonlít. 6-8 hetes korban nem mindig állapítható meg tisztán az ivar, ezért ezzel érdemes várni 10-12 hetes korig, amikor a herék is leszállnak. Az ivar meghatározásához általában két ember kell. A nyuszikat nem szabad alapvetően a hátukra fektetni, mert azt az érzést kelti bennük, mintha egy ragadozó madár nyomná őket a földhöz, ezért tényleg csak akkor tegyük, ha az feltétlen szükséges. A pontos meghatározás, akkor sikeres, ha megfelelő nyomást gyakorlunk (óvatosan!) két újjal az ivarszerv körüli részen és középen kibújik a hosszúkás ivarszerv.
Nőstény nyuszi: A nőstény nyuszik ivarszerve jóval kisebb, mint bak társaiké, ugyanis nekik nyomás hatására nem bújik elő semmi, csak egy kis ovális ,,O" alakra hasonlító hosszúkás nyílás látható. Nőstény nyuszik ivara sem állapítható meg mindig biztosra 6-8 hetes korban, ezért a biztonságkedvéért célszerű ennek ellenőrzésével is várni, illetve egy egzotikus állatorvos véleményét is kikérni az általunk végzett eredményről.