Törpenyuszi helyének kialakítása:
Karám:
Ketrecből javasolt minél nagyobbat választani (pl: 120x50cm ), hogy a nyuszinknak kellő mozgástere legyen. Emellett ajánlott egy karám beszerzése is, ha a szobánkban nincs lehetősége szabadon szaladgálni. Akár több karámot is rögzíthetünk egymáshoz, ezzel is növelve a területet. Bizonyos karámok rendelkeznek fedőhálóval is, melyek hasznosak lehetnek, ugyanis a legtöbb nyuszi igen nagyot tud ugrani, ami szökéshez vezethet. Ezek megfelelő rögzítéséhez használhatunk ruhacsipeszt is. A nyuszik napi szabad mozgásigénye minimum 4-5 óra, de lehetőség szerint biztosítsunk minél többet. Ketrecüknek a tetejére, ajtajára tegyünk egy pokrócot, hogyha felugranának oda, akkor ne akadjon be a lábuk és ne okozzon sérülést. Elhelyezésnél vegyük figyelembe a kábelek, veszélyes tárgyak elrendezését, illetve, ha a lakásban él más állat is (pl: macska) akkor érdemes elkülönítve tartani őket egymástól. Okokról bővebben az alábbi gombra kattintva található információ.
Karámot állandó lakhelyként használni azért is előnyösebb, mert nem kell egyszerre két helyet tisztán tartanunk. Ráadásul a nyuszink ugrálhat, mozoghat kedvére és nincsen annyira korlátozva a mozgása, mint egy ketrecben. A karám elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy vannak-e ártalmas, veszélyes eszközök, kábelek a földön, ugyanis a nyuszik kíváncsi teremtmények és sajnos néha megkóstolnak ezt-azt. Ez viszont veszélyes rájuk és ránk is nézve. Fedőháló használata javasolt a szökés ellen.
Szoba:
Ahhoz, hogy szabadon tarthassuk nyuszinkat nem árt, ha tisztában vagyunk néhány dologgal. A nyuszik szobatisztaságra tanítható állatok, de fontos tudnunk, hogy nagyon kevés olyan nyuszi létezik, amely kizárólagosan csak a ,,wc-be" bogyózik. Így a szabad szobás tartásnál nem árt ebbe is belegondolnunk, mert meglehet, hogy sűrűn kell majd porszívóznunk. Tegyük nyuszi biztossá a szobát, gondoskodjunk a veszélyes berendezések biztonságos elhelyezéséről, és ha vannak szobanövényeink is, akkor kerítsük le azokat is akár egy karámmal, hogy nyuszink ne férhessen hozzá. Fontos, hogy más állatok ne tudjanak egy időben szabadon mozogni a nyuszinkkal, ugyanis hiába tűnik úgy, hogy macskánkkal, kutyánkkal jól kijön, egy óvatlan pillanatban sajnos megtörténhet a baj.
Udvar:
Udvaron kizárólag úgy tarthatunk nyuszit, ha biztosítani tudunk számára jól zárható, esetleg fűthető-hűthető kis házat, hogy megvédjük a ragadozó állatoktól és a csapadéktól, valamint a hűvös vagy éppen meleg időjárástól. Különböző vérszívók csípése komoly sérüléseket és betegségeket okozhat, különösen védőoltások nélkül, így a vakcinázás rendkívül fontos. Kint tartás esetén javasolt párban tartani őket, hogy össze tudjanak bújni és melegíthessék egymást. Addig ne tartsuk kint a nyuszijainkat, amíg nincsenek hozzászoktatva a friss fű evéséhez, mert hasmenést és haspuffadást is okozhat. Legyen a házuknak, helyüknek alja, mert természetüktől fogva szeretnek ásni és, ha túl mélyre mennek, akkor akár rájuk is omolhat a járat, ezért jobb megelőzni az esetleges balesetet.
Ketrec:
ketrec nyúl
ketrec nyúl
nyúl ketrec
nyúl ketrec