Vedlés és problémás szőrvesztés

Normál vedlés: A nyulak normál esetben évi 2x vedlenek, lakásban tartott tartósan 22-25C°-fokon élő nyuszik ennél többször is áteshetnek szőrváltáson. Ennek oka, hogy sosem tudnak megfelelően igazodni a kültéri hőmérséklethez, így nincs rendszerezett vedlési időszakuk.
Folyamata: Vedléskor, azaz szőrváltáskor a nyuszink szőrzete rendezetlen lesz, jellege foltokban megváltozhat. Az elhullajtott szőr helyén megjelenik az új szőrzet. Fiatal nyuszik első vedlésénél megfigyelhető színváltozás is, ahogy idősödnek, úgy változik a színük, míg végül (kb 1 éves korukra) elérik a végleges szőrszínt. A vedlés normál folyamata lehet rövidebb, hosszabb is, kevés szőrzet váltással járó vagy sokkal is. Ilyenkor megfigyelhető, hogy vannak pici, laza szőrcsomók a szőrzetrétegben, melyek már nem kapcsolódnak az állat testéhez, így az nyugodtan kihúzható (óvatosan) szabad kézzel is. Ezen időszakban ajánlott a szőroldó paszták, Oxbow Natural Science Digestive Support korong, és hozzászoktatott nyúl esetében friss fű adása is (ha elérhető évszakban vagyunk). Ezekkel könnyíthetjük a folyamatot és gátolhatjuk meg a szőr összecsomósodását, elakadását a belekben. Mivel a nyulak sokat tisztálkodnak, nyalogatják magukat így rengeteg szőrt nyelhetnek, ami megelőzés nélkül akár bélelzáródást is okozhat. Amennyiben láncos bogyókat észlelünk, úgy kezdjük meg a fent említett termékek valamelyikének adását. Erősebb vedlés esetén az állandó fésülés és fölösleges szőreltávolítás is segíthet.

Lehetséges okok szőrkopás esetén például: Parazitafertőzés (atkák, gombák, tetvek, bolhák stb.), fogászati problémák (szőrhullás, kopás a száj tájékán, állon), bakteriális fertőzések, húgyúti fertőzések (szőrvesztés a hátsó lábak és nemi szerv környékén), álvemhesség (szőrtépés), nyulak közötti harc (harapás, tépés) és hormonális problémák.