Talpfekély

Oka: A nyuszi talpára nehezedő állandó nagy nyomás. Okozhatja durva, egyenletlen felületen való tartás pl: rácsos aljzat, nem megfelelő higiénia, túl hosszú karmok, forgács alom (vizelettel átitatva és talpba ragadva), stressz miatti állandó dobbantás, elhízás, de még akár a genetika (Rex nyulakra jellemzőbb) is. A rövidebb talpszőrrel rendelkező nyulak hajlamosabbak lehetnek rá megfelelő tartás esetén is. Ügyelni kell a lábak kímélésére.

Tünetei: Kezdetben minimális szőrkopás a hátsó lábak talp részein, később hámhiány és kisebesedés. A seb, ha nincsen időben kezelve, akkor gennyessé válhat és elérheti a belsőbb szöveteket is, később akár csonthártyát és a csontot állományát is.

Kezelése: Amennyiben a sérülés még csak a szőrkopási és a bőr kipirulásának fázisánál tart, úgy körömvirágkrémmel kenegetve, kötözve kezelhető. Mindenféleképp meg kell keresni a kiváltó okot, hogy ne sérüljön tovább a talp. Ha a területen a seb mélyebbé vált, gennyes és véres, akkor egzotikus állatorvos felkeresése szükséges. Megelőzésképp kialakíthatunk a helyének egy részén kavicsok segítségével egyenletlen talajt is, hogy a súlyt eloszlassuk a talpakon. Ehhez csupán kis kavicsokra és szőnyegre van szükségünk. Ez a megoldás segít kímélni a talpakat az állandó nyomástól.