Szembetegségek

A nyuszikat is érinthetik szemészeti eredetű betegségek. Ilyen betegség lehet például a: kötőhártya gyulladás, szaruhártyafekély, szürkehályog, glaukóma vagy akár az elzáródott könnycsatorna.

Legfőbb tünetek szemproblémák esetén: szemkönnyezés, váladékozás, erős csipásodás, hunyorítás, fényérzékenység, piros vagy vörös színű szemhéj, esetleg a szemgolyó szürkés elszíneződése.

Kötőhártya gyulladás: A kötőhártya gyulladás a szemhéjat és a szemüreget borító hártya gyulladása. Az elváltozás előfordulhat egy, de akár mindkét szemen. Kiválthatja irritáció és sérülés is.

Szaruhártyafekély: A szaruhártya az a tiszta rész, amely a szem elülső részét borítja. Ha ez a tiszta burok megsérül, az eredmény egy fájdalmas, akár fertőzött seb a szem felszínén. Okozhatja a genetika vagy valamilyen fizikai sérülés is. Például egy szénaszál a szembe kerül és megsérti vagy a nyuszink felsérti a karmaival.

Elzáródott könnycsatorna: A könnycsatorna egy keskeny cső, amely a szemtől az orrüregig vezet és eltávolítja a felesleges könnyet a szemből. Ez a kis vezeték az oka annak is, hogy folyik az orrunk, amikor sírunk! Ha ez a csatorna elzáródik, a könny nem tud elfolyni az érintett szemből. Ennek oka lehet fertőzés, gyulladás, fogászati ​​betegség vagy a terület sérülése is. Ennek a csatornának az eltömődése túlzott könnyezéshez, a szem körüli beszáradt váladék felrakódásához és enyhe kötőhártya-gyulladáshoz is vezethet.

Szürkehályog: Szürkehályogról akkor beszélhetünk, amikor a szemlencse zavarossá és átlátszatlanná válik. Ez előfordulhat csak egy, de akár mindkét szemen. A szürkehályog jellemzően az életkor, a genetika, a szem traumás sérülése vagy az E. cuniculi nevű parazita által okozott fertőzés következményeképp fordul elő.

Glaukóma: A glaukóma a szemnyomás megnövekedése, általában a szemgolyót kitöltő folyadék csökkent elvezetése miatt. Ez egy összetett betegség, amelynek számos lehetséges oka van, beleértve a genetikát, a kóros szemkonformációt és a nyuszik egyéb krónikus szemproblémáinak következményét.

További rendellenességek lehetnek még: A szemhéj rendellenes fejlődése, szempillák a szem felé növekedése (felsértheti a szaruhártyát).