Májbetegségek

Hepatikus lipidózis: Ezt a betegséget zsíros májbetegségnek is nevezik, mert zsír halmozódhat fel a szervben. Ez adódhat helytelen táplálásból, más szervrendszert érintő betegségből, hosszabb koplalásból is.

Tünetei: A tünetek legtöbbször nem jellegzetesek, gyakran más betegségek következményeként jelentkeznek. A betegségre utalhat például: étvágytalanság, fogyás vagy elesettség, bágyadtság.
Toxikus májkárosodás: Ezt okozhatja mérgező szobanövény, ólom, penészes széna, vegyszerek, akár nem megfelelően megválasztott és adagolt fájdalomcsillapítók is. Illatosított, aromás faforgács használata esetén a légúti panaszokon felül, ha rosszul szellőző helyen alkalmazzuk, akkor ezek az illóanyagok belélegezve a tüdőn keresztül a vérbe kerülnek, amik a májon keresztül kerülnek kiválasztásra. A szájon át felvett anyagok rendkívül veszélyesek lehetnek a nyuszinkra, mivel nem tudnak hányni, így az idegen anyagtól nem tudnak megszabadulni sem.

Tünetei: étvágytalanság, fogyás, fájdalom (pl: görnyedt testtartás), hasmenés, idegrendszeri problémák, sárgaság.

Kezelése: Megfelelő állatorvosi ellátás szükséges.
Egyéb májbetegségek: Daganatos elváltozások is érinthetik a májat, külső fizikai erő hatására is megsérülhet (pl: magasból leesik, megrúgják, bántalmazzák), kokcidiózis is okozhat májproblémát.