Légynyüvesség nyulakban

Mi is az a légynyüvesség és milyen veszélynek lehet kitéve a nyuszink általa? A leírásban szereplő fotók egyesek számára felkavaróak lehetnek.

5/15/20236 min read

Mi az a légynyüvesség?

A légynyüvesség főleg nyáron, a melegebb és párásabb idő beköszöntével megjelenő betegség. Ennek során a legyek (csapólegyek és döglegyek fajai) akár több tíz méterről is érzékelik, ha egy állaton sérülés, kezeletlen, nedvedző seb van és ennek területére teszik le petéiket. A peték rövidesen lárvává alakulnak át, melyek a gazdaállat bőrén élősködnek, enzimeket termelnek, mely a bőrbe és a mélyebb rétegekbe kerülve súlyosbítják a gyulladást. Minél nagyobb területre terjed ki ez az elváltozás, annál több legyet fog vonzani, amik tovább súlyosbítják a helyzetet rövid időn belül súlyos bőrgyulladás, szövetelhalás és következményes septicaemia (vérmérgezés alakul ki). Előrehaladott esetben a nyuszik állapota nem visszafordítható, ezek az állatok elpusztulnak.

döglégy, légynyüvesség, betegség, nyulak
döglégy, légynyüvesség, betegség, nyulak
Hogyan alakul ki a légynyüvesség?

Fontos tudni, hogy a légynyüvesség legtöbbször másodlagos probléma, aminek már jelenlévő oka van. Egészséges nyuszi is áldozatul tud esni a kórformának, de jelentősen ritkábban.

Hajlamosító tényező lehet a túlságosan összefilcesedett, összeállt szőrzet, mely alatt a bőr „bepállik”, enyhén begyullad vagy az elhízás, amikor az összeérő bőrredők között alakul ki bőrgyulladás, jellemzően a toka területén. Előfordul légynyüvesség akkor, ha a nyuszi nem tisztogatja magát megfelelően, ami vizelettől és bélsártól nedves, gyulladt bőrt eredményez a nemi szervek és a végbélnyílás tájékán. Ennek az alapja lehet az, hogy a nyuszi nem fogyasztja el a lágy bélsarat, mert egy fennálló ízületi probléma miatt nem szívesen hajol a végbélnyílásához, de okozhatja túl sűrű vizelet, annak bőrt feláztató hatása is. A lágy bélsár meghagyását és farok alatti tájékra tapadására hajlamosíthat továbbá fogászati betegség vagy nem megfelelő eleség.

Vonzó lehet a legyek számára a bőrön lévő seb, amelyet a nyuszik szerezhetnek másik nyúltól, de nagyobb mechanikai sérülés is ide vezethet.

légynyüvesség nyulakban, törpenyúl betegség, legyek, nyűves
légynyüvesség nyulakban, törpenyúl betegség, legyek, nyűves
vizelet, nyulak, filces szőr, nyusziokos, sérült lábak, légynyüvesség
vizelet, nyulak, filces szőr, nyusziokos, sérült lábak, légynyüvesség
Honnan ismerhető fel a légynyüvesség?

A légynyüvesség kezdeti szakaszában általános tüneteket tapasztalhat a tulajdonos: bágyadtság, gubbasztás, étvágytalanság, fájdalom jelei, az elváltozást mutató területen pedig láthatók az egyre nagyobb légylárvák, ahova a kifejlett egyedek letették a petéiket (kellemetlen szlenget használva: beköpik a legyek). Ezen a területen a bőr kipirult, nedvedvző, ahogy a lárvák növekszenek, egyre nagyobb és mélyebb sebet láthatunk a nyuszi testén. A folyamat jellegzetes és erős szaggal jár, mely szintén feltűnhet a tulajdonosnak.

A nyüvek sajnos kegyetlen és igen mély elváltozásokat tudnak okozni, mely akár ahhoz is vezethet, hogy a nyuszi has vagy mellürege is megnyílik. A sebek súlyosságával párhuzamosan a nyuszi általános állapota is gyors ütemben romlik: a nyuszi egy idő után elfekvő lehet, szaporán veheti a levegőt, és sajnos kezelés nélkül ezek az állatok el is pusztulhatnak.

Hogyan kezelhető a légynyüvesség?

Ha felmerül bennünk, hogy nyuszink légynyüvességben szenved (seb, hámhiány van rajta, amin légy petéket vagy lágylárvákat látunk), azonnal állatorvoshoz kell fordulnunk, lehetőség szerint egzotikus szakállatorvoshoz. A betegség kezelés nélkül igen hamar rosszabbodik, mely állapot egy idő után visszafordíthatatlanná válik.

Az állatorvos alapos fizikális vizsgálat után, a nyuszi állapotától függően stabilizálja a beteget, mely több ponton ható fájdalomcsillapítást és folyadékpótlást jelent majd eltávolítja a lágylárvákat. Utóbbi folyamathoz legtöbb esetben szükséges a nyuszi bódítása is. Ha ez megtörtént, az állatorvos alaposan fertőtleníti az érintett területet, szükség esetén antibiotikumot ad, és hámosodást segítő kötést is felhelyezhet. Ez után kell kideríteni, hogy mi vezetett odáig, hogy a nyuszi sebeit el tudták lepni a lágylárvák és ezt az alapbetegséget szükséges kezelni.

Hogyan előzhető meg a légynyüvesség?

A legfontosabb a megelőzés: jelen esetben az, hogy a légynyüvességnek táptalajt adó betegségeket felismerjük, kezeljük és kontroll alatt tartsuk. Ha nyuszink a fent említett betegségek bármelyikében ismerten szenved, akkor naponta kétszer is alaposan át kell nézni a veszélyeztetettebb testrészeket, hogy nem jelent-e meg légylárva. Ha nyuszink semmilyen alapbetegségben nem szenved, akkor is javasolt naponta egyszer ellenőrizni őt, különös tekintettel a végbél és a nemi szervek környékére. Sok nyuszi nem szereti, ha felemelik, de ahhoz, hogy a hátsó fertályát megnézzük, elég lehet csak a hátsó lábait óvatosan megemelni és így alánézni, de lelkes gazdik klikkeres tréninggel, vagy kitartó jutalomfalatos tréninggel is hozzászoktathatják a nyuszijukat a vizsgálathoz. Áttételesen ugyan, de segíthet távoltartani a légynyüvességet, ha jó minőségű eleséggel a megfelelő mennyiségben etetjük nyuszinkat, így csökkenthetjük a fogászati betegségek kialakulását és az elhízás esélyét is.

Légynyüvesség szempontjából magas rizikócsoportba tartozó nyuszikat kezelhetünk külső élősködő ellenes gyógyszerekkel, melyek használatáról kérdezzük állatorvosunkat. Ilyen nyuszik jellemzően a húgyszervi problémákban szenvedők, mert ebben az esetben a hátsó lábakat, has alját sokszor feláztatja a vizelet.

Ha a nyuszi lakásban él, gondoskodjunk arról, hogy a nyílászárókon legyen szúnyogháló, ami a rovarok nagy részét távol tudja tartani és cseréljük a nyúl WC-ben lévő almot naponta, mert az innen származó szagok erősen vonzzák a legyeket. A nyuszi ketrecét a megszokottnál gyakrabban szükséges fertőtleníteni.

Abban az esetben is érdemes naponta cserélni az almot, ha a nyuszi kinti kifutóban él, ebben az esetben a napi kontroll még fontosabb, mint lakásban tartott társaiknál. Nem esztétikus, de hasznos a ragacsos légypapírok használata a kifutó környékén. Némely forrás említi a gyógynövények rovar távoltartó hatását (levendula, citromfű), melyeket a kifutó közelébe lehet ültetni, de ezek hatását ne vegyük készpénznek.

A leírást készítette és szakmailag hitelesítette:

Dr. Donka Melinda egzotikus szakállatorvos

- Rex Kisállatrendelő