Légúti betegségek

Oka: Lehet bakteriális fertőzés (pl: Pasteurellosis, Bordetella bronchiseptica, Staphylococcus fajok), de akár allergiás reakció is.

Pasteurellosis: A Pasteurella multocida egy baktérium, amely sokszor megtalálható a nyulak orrüregében. Amíg az immunrendszer állapota megfelelő, addig nem okoz problémát. Gyenge immunrendszer esetén megfertőzheti a könnycsatornákat, a szemet, a füleket és az orrot, valamint tályogot okozhat a foggyökereken, a csontokban, a bőrben, a bőr alatti szövetekben és a belső szervekben is.

Tünetei: Kezdeti stádiumban enyhe orrfolyás, tüsszögés, később nehezített légzés, étvágytalanság, levertség, könnyezés.

Kezelése: Antibiotikumokkal. A fertőzés nagyon nehezen szüntethető meg, de a nyuszi tünetmentessé tehető. Állatorvosi ellátás szükséges!

Bordetella bronchiseptica: Ez a baktérium jellemzően emlősök légutaiban telepszik meg. Házi macskák elsődleges kórokozója, de kutyákban, sertésben is jelen van és más kisemlősöket is fertőzhet. Nyállal és orrváladékkal terjed.
Tünetei: Orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés.

Kezelése: Antibiotikumokkal. Megfelelő kezelés esetén javítható az állapot, viszont kezelés nélkül kialakulhat tüdőgyulladás is.

Nem bakteriális eredetű légúti problémát okozhat például: Nem megfelelő higiénia esetén az ammónia szag (vizelet), vérkeringési problémák, daganatok, illetve a nyuszi számára erős szagok, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki (pl: cigarettafüst vagy illóolajok, füstölők, illatosított forgács stb.), illetve vírusos megbetegedések következményeként.