Atkák: A fülatka egy parazitás fertőzés, melyet leggyakrabban a megfelelő higiénia hiánya okoz vagy súlyosbít.

Tünetei: Intenzív és gyakori vakarózás, fejrázás, a fülben megjelenő sebes, pörös elváltozások, szőrkopás a fül és nyaki területeken a vakarózás hatására.
Középfülgyulladás: Gombák, Pasteurella, Streptococcus vagy más baktériumok által, de az E.cuniculi is okozhatja. Gyenge immunrendszer esetén a tünetek súlyosabbak.

Tünetei: Súlyvesztés, étvágytalanság, fogcsikorgatás, gubbasztás, váladékozás szemből/fülből, ferde fejtartás, kótyagos egyensúly, kellemetlen szag a hallójáratban.

Külső fülgyulladás: Okozhatja szintén gomba, fülatka, higiénia hiánya és baktériumok.

Tünetei: Fejrázás, fül belső részének hámlása, fogyás, étvágytalanság, hallásvesztés, szőrhiányosság a fülön.

Kezelésük: Célzott kezelés akkor lehetséges, ha a probléma okát sikerül megfejteni. Biztos diagnózishoz koponyaröntgen és fülváladékból vett minta javasolt. A mintát ezután mikroszkópos és bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá. Fülatkák kezelése injekcióval, parazitaellenes készítményekkel (pl: ivermectin, sh-rodemectin) lehetséges. Parazitás megbetegedés esetén fontos a karanténozás és a rendszeres higiénia megtartása, különösen akkor, ha van másik nyuszink is. Állatorvosi vizsgálat alkalmával kezeltessük a háztartásban élő összes nyuszit, mert a fertőzés őket is érintheti.
Középfülgyulladás és egyéb fülproblémák