Ivartalanítás:

Az ivartalanítás mindkét ivar esetén erősen ajánlott, egyrészt a nem kívánt szaporulat megakadályozása, másrészt a különböző gyulladásos és daganatos betegségek megelőzése érdekében.

Nőstény: A nőstény nyuszik már 3-5 hónapos korukra ivaréretté válhatnak, így semmiképp se tartsunk együtt ivaros nőstényt ivaros bakkal, mert azzal a nem kívánt szaporulatok létszámát növelhetjük. Azonos nemű ivaros nőstény nyuszik együtt tartása sem javasolt, mert agresszívan viselkedhetnek egymással. A nőstények ivarérés után bármikor képesek vemhesülni és álvemhességre, ami rendkívül kellemetlen számukra. Ivarérés közben és után a nőstények viselkedése megváltozhat. Agresszívabbak lehetnek, vizeletük erőteljesebb, szúrósabb szagú is lehet. Állatorvosok felmérései alapján azon nőstények, melyek nem lettek ivartalanítva fiatal korban, azok 4 éves koruk felett mintegy 80-85%-a produkált/produkál valamilyen rendellenes ivarszervi tünetet, mint például.: Méhvérzés.
Műtét: Az ivartalanítás ideje nagyban függ a nyuszi testsúlyától és az ivarérettségétől. Ha már ivaros a nyuszink és testsúlyban is megfelelő a biztonságos altatáshoz, akkor ivartalanítható. Általában 8 hónapos korukra legkésőbb elérik ezt a súlyt.
Bak: A bak nyuszik is 3-5 hónaposan válnak ivaréretté. Heréik 10-12 hetesen szállnak le. Ivaros bak nyuszik együtt tartása sem javasolt, mert agresszívan reagálhatnak a másikra és ez sérülésekhez is vezethet. Ivarérés után a viselkedésük is megváltozhat. Hajlamosak vizeletet spriccelni a vonzalom és az agresszió jeleként is, illetve területjelölés céljából. A bak nyuszikat is erősen ajánlott ivartalanítani, a daganatok és az esetleges agresszív viselkedés megakadályozása érdekében.

Műtét: A bak nyuszik legkésőbb 6 hónapos korukra általában már elérik azt a testsúlyt, amivel biztonságosan altathatóak. Műtét után a hormonürülési időszak nagyjából 2-3 hónap. A beavatkozás utáni első 3-4 hétben nem javasolt ivaros nősténnyel összeengedni, mert ez idő alatt a nemi utakban lehetnek még élő hímivarsejtek, amelyek megtermékenyítésre még alkalmasak lehetnek.

Fontos, hogy az ivartalanítást egzotikus állatorvos végezze, mert csak ők rendelkeznek kellő szaktudással a nyuszik megfelelő ellátásához. Altatásuk altatógázzal a legbiztonságosabb.
Mire kell figyelni ivartalanítás előtt és után?
A legfontosabb tudnivaló, hogy a nyuszikat az ivartalanítási beavatkozás előtt nem szükséges és nem is szabad koplaltatni, ugyanis nekik szükségük van a folyamatos táplálkozásra. A kutyákat, macskákat azért kell koplaltatni, mert az altatás alatt és után is felöklendezhetik a gyomortartalmukat és ez tüdőgyulladást, fulladást is okozhat. A nyuszik anatómiai felépítése meggátolja, hogy hányni tudjanak, így ilyen veszély rájuk nem leselkedik. Ivartalanítás után fontos a fájdalomcsillapítás (orvostól kérjünk, ha esetleg elfelejtené), illetve figyeljünk, hogy nyuszink ne tudjon magas helyekre, tárgyakra felugrani, mert megsértheti a műtéti sebét. Ketrecét/karámját akadálymentesítsük, amennyire csak lehet. Szénát, vizet továbbra is elérhető közelségbe helyezzük el és figyeljük mennyit eszik, iszik. A műtét utáni 24 óra nagyon fontos! Érdemes ellenőrizni a bélsarat (bogyókat) is, hogy elegendő mennyiségű és megfelelő állagúak, méretűek-e. Előfordulhat, hogy a nyuszink nem eszik magától azonnal, ebben az esetben kényszeretetésre van szükség. Erről bővebben a lent található gombra kattintva lehet olvasni. A legtöbb nyuszi másnap már eszeget magától, ha mégsem, akkor azt feltétlen jelezni kell a műtétet végző állatorvosnak. A műtéti sebet javasolt naponta egyszer ellenőrizni, hogy minden rendben van-e vele. Amennyiben bármi rendelleneset tapasztalunk, például: vérzik, szétnyílt, akkor azt is haladéktalanul jelezni kell az állatorvosnak. Továbbá, ha azt tapasztaljuk, hogy a nyuszink gubbaszt, kedvetlen másnap is, akkor szintén keressük fel az állatorvosunkat. Ivartalanítás után alapvetően nem szükséges kis ruha vagy gallér nekik.