Felelős állattartás-Hörcsögök

Ez a blogbejegyzés a Hörcsögmentés egyik alapítója segítségével Dórával készült.

TARTÁSFELELŐSHÖRCSÖGMENTÉS

7/9/20227 min read

A felelős állattartás 7 aranyszabályt foglal össze, amiket minden gazdinak érdemes szem előtt tartania.
Ezek az alábbiak:
Hogyan legyünk felelős gazdik?
Az Együtt a Kisállatokért Alapítvány, valamint az ennek részeként működő Hörcsögmentés minden rendezvényre sok-sok szórólapot visz az adott fajok felelős tartására vonatkozóan. Ha ezt akár egy gyermek hazaviszi, majd megmutatja egy osztálytársának, és kiemel belőle néhány gondolatot, a helyes információ máris szárnyra kap, és ki tudja, hány emberhez jut még el. A nonprofit szervezet törekszik arra is, hogy ezeket az információkat facebookon terjessze. Természetesen, ha bárkinek bármilyen kérdése van, szívesen segítenek akár facebookon, instagramon, emailben, valamint személyesen is. Fontos, hogy ne csak szeressük az állatokat, hanem jól, helyesen szeressük őket! Mivel ezt a cikket a Hörcsögmentés készítette, nézzük végig, hogy a hörcsögtartás során milyen szempontokat kell figyelembe venni!
Hazánkban összesen 3 hörcsögfaj beszerezhető: roborovszki törpehörcsög, dzsungáriai törpehörcsög és szíriai aranyhörcsög. Sokan nem tudják, de a hörcsög csupán 2-3 évig él, és éjszakai állat. Kisgyermek számára nem ideális kedvenc, hiszen előfordulhat, hogy napokig nem látja, mert a hörcsög akkor van ébren, akkor aktív, amikor a csemete már alszik. Mérlegeljük, hogy ennek tudatában biztosa a hörcsög-e az ideális háziállat!
Nézzük végig a 7 aranyszabályon végiglépegetve, hogy hogyan kell felelősségteljesen hörcsögöt tartani!

- Szeretet (szeretetteljes törődés, gondoskodásunk kifejezése nap mint nap) -
Ne ébresszük fel, mert akkor morcos lehet, haraphat. Ha már felkelt, és érdeklődik, adjunk neki finom falatokat, például szárított rovarokat, olajos magokat. Akár ki is vehetjük a helyéről egy kicsit szaladgálni az ágyra vagy a kanapéra. De vigyázzunk, hogy le ne essen.
- Táplálás (az igényeknek megfelelő eledel és friss ivóvíz biztosítása) -
A hörcsögnek álljon rendelkezésére minden nap 1 kanálnyi hörcsög magkeverék. Naponta kínáljunk neki körülbelül egy ujjpercnyi zöldséget is. Néhány naponta pedig biztosítsunk számára fehérje gyanánt élő vagy szárított rovarokat. Sajnos a mai napig sokan azt a téves információt terjesztik, hogy a hörcsögnek nincs szüksége ivóvízre. Ez egy hatalmas tévedés! Bár csak néhány cseppet iszik, ez számára létfontosságú. Így mindenképpen adjunk neki friss ivóvizet minden nap egy golyós önitatóban vagy tálban.
- Ápolás (a kültakaró, a karmok és a fogazat rendszeres karbantartása) -
A hörcsög zsákmányállat, így hetente mérjük le egy konyhai mérlegen, és vezessük a súlyát. Ha néhány hét alatt elveszti a testsúlya 10%-át, és súlya tovább csökken, mindenképpen keressünk fel egy egzotikus állatokhoz értő orvost, aki jártas a hörcsög gyógyításában. Amire még mindenképpen ügyelnünk kell, hogy ne nőjön túl se a karma, se a foga. A karmokat akár mi is rövidebbre vághatjuk, ha túlnőttek. Ha bizonytalanok vagyunk benne, kérjük állatorvos segítségét. Ha a fog nőtt túl, azt csak és kizárólag állatorvos tudja megfelelő méretűre csiszolni bódításban.
- Pihenés (gondoskodás az időjárás viszontagságaitól védett pihenőhelyről) -
A hörcsög csak lakásban tartható, 18-25 fok között érzi jól magát. 25 fog felett mindenképpen hűstük a lakhelyét, mert hőgutát kaphat, ami halálhoz vezethet! A hörcsög csak egyedül tartható. Fajtárssal együtt tartva akár halálos sebet is okozhatnak egymásnak! Hörcsöglaknak legalább 80*50 cm alapterületű helyet válasszunk. Ez lehet ketrec, terrárium vagy bútorlapokból épített hely. Mivel szeret ásni, legalább 10-15 cm vastagon almozzunk forgáccsal, kenderalommal, lenalommal vagy papíralommal. Szüksége lesz egy zárt futófelületű futókerékre, ami legalább 28 cm átmérőjű, hiszen minden este rengeteget fut. A kerék semmiképp se rácsos legyen, mert abba beakadhat, és eltörhet a lába! Zsákmányállat lévén a hörcsög félénk, így helyezzünk el nála több házikót és búvóhelyet. Törekedjünk a természetességre: anyaga legyen fa, parafa, kerámia, széna. A hörcsög csincsillahomokban ásva és hemperegve tisztítja bundáját. Ezt egy 15-20 cm átmérőjű edényben tegyük be hozzá néhány cm vastagon. A lakhely színesíthető különböző természetes dekorációkkal: szálas növények, bambusznád, kókuszdió, gyökerek és indák, stb.
- Egészség (rendszeres védőoltás, parazitamentesítés, állatorvosi ellátás) -
Egy egészséges hörcsögnek nincs szüksége sem védőoltásra, sem parazitamentesítésre. Viszont felelős gazdiként mindenképpen hozzáértő orvoshoz vigyük, ha betegség jeleit tapasztaljuk rajta.
Mozgás (rendszeres mozgáslehetőség, séták és játék biztosítása)
Ahogy korábban már beszéltünk róla, a hörcsöglak elengedhetetlen kelléke a futókerék. A hörcsög rendkívül mozgékony rágcsáló, egyetlen éjszaka alatt akár 10-20 km-t is lefuthat. Futókerék hiányában nem tudja levezetni energiáit, és nem fogja jól érezni magát a bőrében. Természetesen ki is vehetjük lakhelyéről futkározni, de semmiképp se tegyük hörcsöggömbbe, mert egyáltalán nem jó neki. Ha szeretnénk kivenni, vagy szerezzünk be egy rácsos elemekből álló kifutót, vagy kerítsünk el a szobában egy olyan részt, ahol biztosan nem tud kárt tenni a berendezési tárgyakban és önmagában.
- Családtervezés (a nem kívánt szaporulat megelőzése ivartalanítás révén) -
Az alapítvány egyáltalán nem támogatja a szaporítást, hiszen ennek következtében sok beteg állat érkezett már gondozásukba. A felelősségteljes tenyésztést természetesen támogatják, így ha valaki tenyésztőtől szeretne állatot, annak a Pezsi szíriai aranyhörcsög tenyészetet és a Smallsteps dzsungáriai törpehörcsög tenyészetet szokták ajánlani. Ahogy feljebb már említettük: a hörcsög csak egyedül tartható. Fajtárssal együtt tartva bármikor halálos sebet okozhatnak egymásnak. A nem kívánt szaporulat már azzal megelőzhető, ha helyesen, vagyis egyedül tartjuk. Ivartalanítása apró termete lévén kockázatos és szükségtelen. Csak bizonyos esetekben van rá szükség, például nőstény esetén, ha méhgyulladás áll fenn.
A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha bármilyen kérdésünk van a hörcsögökkel kapcsolatban, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!
Bár ez a 7 aranyszabály sokaknak egyértelmű és evidens, sajnos az állattulajdonosok kisebbik fele az, aki ennek megfelelően tart kedvencet. Magyarországon az állattartási kultúra jócskán elmarad a nyugat-európai normáktól. De minden állatvédő és állatmentő arra törekszik, hogy egyszer Magyarországon is eljussunk legalább ezekhez az országokhoz közeli szintre. Ebben akár civilek is sokat segíthetnek.
A felelős állattartás napja a Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére jött létre, melynek központi területe a Rex Állatsziget. A felelős állattartás napját minden évben május 6-án ünnepeljük.
  • Szeretet (szeretetteljes törődés, gondoskodásunk kifejezése nap mint nap)
  • Táplálás (az igényeknek megfelelő eledel és friss ivóvíz biztosítása)

  • Ápolás (a kültakaró, a karmok és a fogazat rendszeres karbantartása)

  • Pihenés (gondoskodás az időjárás viszontagságaitól védett pihenőhelyről)

  • Egészség (rendszeres védőoltás, parazitamentesítés, állatorvosi ellátás)

  • Mozgás (rendszeres mozgáslehetőség, séták és játék biztosítása)

  • Családtervezés (a nem kívánt szaporulat megelőzése ivartalanítás révén)