Belső paraziták

Fonalféreg: A vadon élő és a háznál tartott nyuszikban is előfordulhat. Egy fonalféreg faj található meg a házinyúlban, aminek népies neve hegyesfarkú bélgiliszta, amely a vakbélben és vastagbélben él. Összességben nem jelentenek problémát a felnőtt példányoknál, de okozhatnak szőrkopást és súlyvesztést is. Fiatal nyuszik gyakran megfertőződnek a szoptatási idő alatt, mert a bél mikróflórája még nem érett teljesen. Fiatal nyuszik fertőződése esetén a tünetek: súlyvesztés, hasmenés, étvágytalanság, elesettség. A féregpeték nem megfelelő higiéniájú környezetben feldúsulnak. Ha sok nyuszi van ilyen helyen tartva, akkor fertőződés esélye nagyobb. A féregpetéket a nyuszi szájon át veszi fel.

Galandféreg: Alapvetően a galandférgeknek a kutyák, macskák és rókák az elsődleges gazdatestük. Azokon a helyeken, ahol előfordulnak ezek az állatok, ott a terület könnyen szennyezetté válhat. Ezen állatok az ürülékükkel fertőzik meg a területet. Az itt legelő nyuszik a szennyezett fűvel felvehetik a petéket. A galandféreg a bélben fejlődik ki, majd vándorol az egész testben. Cisztákat okozhat a belekben, a szövetekben de akár az agyban. Megelőzésképp a kutyánkat, macskánkat rendszeresen kezeltessük féreghajtóval állatorvos által és lehetőleg tartsuk külön őket a nyuszinktól.

Protozoa (állati egysejtűek): Ebből a nyuszikra három legjellemzőbb: Eimeria, a Toxoplasma és a Encephalitozoon cuniculi.

Eimeria (kokcidiózis): Ezek okozzák a kokcidiózist. A fertőzés a táplálékon esetlegesen megtalálható spórák által jut be a szervezetbe és okoz megbetegedést. Általában tenyésztelepeken fordul elő és a fiatal egyedekre jelent nagyobb veszélyt. Ezért is fontos, hogy a tenyésztők kezeljék őket gyógyszeres táppal. A máj kokcidiózisát a nyúl-specifikus parazita, az Eimeria steidae okozza. Ez szokatlan módon a májat célozza meg, míg más fajok a bélrendszert. A máj kokcidiózis tünetei az adott állat immunrendszerének erősségétől és fertőzöttségtől is függ. Tünet lehet a hasmenés, sárgaság vagy akár a megnagyobbodott máj. Megfelelő higiéniával és megelőző gyógyszeres kezelésekkel a betegség elkerülhető.
Toxoplasma: Spórák által kerülhet a szervezetbe és immunválaszként ciszták jelenhetnek meg. A parazita végleges gazdája a macska, így az macskaürülékkel szennyezett táplálékból juthat be a nyuszi szervezetébe. A toxoplazmózis fiatal egyedek esetében lázzal, étvágytalansággal és szapora légzéssel társulhat. Felnőtt példányok gyógyulási esélye nagyobb. Vemhesség alatti fertőződés vetéléssel.

Encephalitozoon cuniculi: Ide kattintva olvasható bővebb tájékoztatás.

Javaslatok: Rendszeres takarítás, a nyuszik lehetőleg ne érintkezzenek más állatokkal. A nyuszival egy háztartásban élő húsevőket (kutya, macska pl.) rendszeresen kezeljük féreghajtó készítménnyel. E.cuniculi fertőzés esetén használjunk gumikesztyűt takarításhoz és mossunk kezet fertőtlenítő szerrel is. Illetve bármely tünet tapasztalása esetén forduljunk egzotikus állatorvoshoz!