Bélrendszeri problémák
A nyulak emésztéséről:
A nyuszik emésztési központja a nagy méretű vakbél és vastagbél, melyek rostbontó baktériumokkal vannak tele, ezek alkotják a bélflórát. Túl kevés rost etetése esetén a bélflóra pusztulni kezd és helyére más, nem oda illő baktériumok veszik át a szerepüket és szaporodnak túl, melyek emésztési zavarok kialakulásához is vezethetnek. A bélflóra felborulása más betegségeket súlyosbíthat.

Az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a nyuszi a táplálékot apróra őrli a fogai segítségével, ami onnan a gyomorba kerül. Itt a gyomorsav segítségével elkezdődik a táplálék feltárása. Ezután a gyomortartalom egy része átkerül a vékonybélbe, ahol hasnyálmirigynedvvel keveredve tovább bomlik. Ezen a ponton a vitaminok, cukrok és a só egy részét felveszi a bél, a megmaradt emészthetetlen tartalomból egy nedves, pépes állagú fehérjedús anyag lesz. Ezt követően a táplálék egy része bekerül a vakbélbe, ahol a szűrés következik. A nehezen emészthető rostok (pl: a cellulóz) a vastagbélbe kerülnek, míg az apróbb darabok a vakbélben maradnak. A vakbélben található a már fent említett rostbontó baktériumok sokasága, melyek segítséget nyújtanak az emésztésben. Az emésztetlen részt vajsavvá alakítják, ez a vakbél nyálkahártyáján keresztül kerül felszívásra. Az itt keletkezett egyéb anyagokat a vastagbél nem képes felvenni, ezért egy úgy nevezett lágy bélsár formájában ürül ki, melyet a nyuszink azonnal visszaeszik a végbélnyílásból és így már másodszorra a vékonybél képes felvenni a tápanyagot. A durva tápanyag részek a vastagbélen keresztül távoznak szilárd bogyó formában. Magas keményítőtartalmú eleség (pl.: kukorica) felboríthatja a bélflórát, ami akut betegséghez vezethet, a folyamatot meggátolja és ezáltal nem termelődik kellő mennyiségű vitamin a vakbélben.

Bélleállás lehetséges okai: Bármilyen betegség tünete, helytelen táplálás vagy akár stressz okozta tünetegyüttes.

Stressz okozta tünetegyüttes előfordulhat pl.: Erős vedlés, új élőhely, frontok, hirtelen tápváltás, utazás miatt.

Bélleállásra utaló tünetek: Gubbasztás, rosszkedv, étvágytalanság, bélsár (bogyók) elmaradása.

Kezelése: Egzotikus állatorvosi vizsgálat. Sokszor előfordul, hogy az egyszeri gubbasztás már egy jelenlévő betegség újabb tünete, ezért szükséges állatorvosi vizsgálat.

10-12 óra koplalás, étvágytalanság sajnos kritikus állapotot idézhet elő egy nyuszi esetében, ezért ha azt tapasztalod, hogy a nyuszid nem eszik, gubbaszt, akkor annak mindenképp meg kell keresni a kiváltó okát!